Deponuzdaki veya dağıtım merkezinizdeki envanteri optimize etmek, tedarik zinciri boyunca karşılaştığınız birçok zorluktan biridir ve dağıtım merkezlerindek envanter yönetiminin birincil zorluğu sınırlı alanların bulunmasıdır.
Bir depo doluluk oranının yaklaşık yüzde 85’ine ulaştığında teknik olarak yeterli alan kalmaz. Bu sadece depolama alanında değil; alma, nakliye ve diğer tüm süreç alanları için geçerlidir. Bu duurmlarda kapasiteyi genişletmeye gerek kalmadan artırmanın birkaç yolu vardır.
En büyük sorun tıkanıklıktır. Tıkanıklık fazladan çalışmaya neden olur – yani, yeriniz olmayan ürünü hareket ettirerek fazladan iş gücü ortaya çıkar. Bu şu anlama gelir; “B Ürününü” çıkarmak için “A Ürününü” başka bir yere taşımanız gerekir. Eşyaları koridorlarda depolamaya başlarsınız. Yeni gelen malzeme için genellikle boş alan olan hazırlama alanını kullanırsınız.
Daha fazla depolama alanı için rafları yukarıya doğru genişletmek genellikle en kolay ve garantili yöntemdir. Ancak bu durumda, bir yapı mühendisi ya da alanında uzman bir kişiden destek almak gerekir.
Depo kapasitesini artırmanın en iyi yollarından biri ara kat eklemektir. Sevkiyat veya teslim alma alanı gibi zemin seviyesindeki bir işlemin üzerine bir asma kat kurmak, zemin alanını neredeyse iki katına çıkarabilir. Tabii ki, asma kat ile ilgili sıkıntılar da vardır. Zemin yüklemesi bunu kaldırabilecekse binayı genişletmektense bir asma kat eklemek çok daha iyidir.
Geniş bir koridor 3 ila 4 metre arasında değişebilir, ancak bu, 2 ila 6 metre arasında herhangi bir yere indirgenebilirse, alanın yüzde 15 ila 20’sinden tasarruf edilebilir. Bu seçenek düşünüldüğünde, asansör ekipmanı ve forkflit değerlendirilmelidir. Ekipman bu dar koridorları takip edebilecek veya içinde çalışabilecek durumda mı? Ayrıca çok dar bir koridor durumunda kablolu kılavuzlamanın ek maliyeti olduğu unutulmamalıdır.
Depo kapasitesini artırmak için başka bir seçenek, örneğin tek derinlikli raf sistemlerinden çift derinlikli raf sistemlerine geçerek, depolama ortamını daha yüksek yoğunluklu ortama çevirebilirsiniz Çift derinlikte bir raf, paletleri yüklemek için bir istif aracı gerektirir. Push-back veya drive-in rafları da daha yüksek yoğunluklu ekipman alternatifleridir. Bu seçenekler, depolama eklemek için harikadır, ancak sorun FIFO’ya dönüşür: ilk giren ilk çıkar. Daha yüksek yoğunluk, ilk giren paletlere erişimi sınırlayabilmektedir.
Yönlendirilmiş yerine koyma, bir depoda yer oluşturmanın veya yerden tasarruf etmenin harika bir yoludur. Depo alanının bu şekilde kolayca genişletebilirsiniz. Genellikle depo yönetim sisteminiz tarafından yönlendirilir, burada sadece “paletleri istediğiniz yere koyun” yerine koyma kuralları uygulanır. Personel hangi konumların en uygun olduğunu bilir. Bir işçinin paleti en uygun yere koymasına izin vermek yerine, belirli bir paleti nereye koyacağınızı söylemek ve buna zemin hazırlamak depolama alanını genişletir.
Daha önce sahip olduğunuzu hiç düşünmediğiniz alanı kullanarak depo alanını artırabilirsiniz. Sarf malzemeleri, yavaş hareket eden malzemelerle depo raflarının veya henüz işlenmemiş gelen veya giden ürünler için hazırlamanın yerleştirilebileceği alıcı veya nakliye kapılarının üzerinde genellikle boşluk vardır. Tesiste bir toplama modülü ve modülün ortasında bir konveyör varsa, konveyörün üzerine bir raf asın. Sık sık yenilenmesi gerekmeyen daha küçük veya daha yavaş hareket eden öğeler için depolama kapasitesini artırmanın kolay bir yoludur. Bu ürünlerin elle veya konveyör sistemi ile doldurulması gerekecektir.
Son olarak, ürünleri treylerlerde depolamak bazen geçici depo depolama ihtiyaçları için gerekli bir çözümdür. Depo alanı genişletmek için elzem bir yöntemdir. Birçok depo, ekstra römorklar getirecek ve bina genişletmesi olmadan geçici depolama için demuraj ücreti ödeyecektir. Bu, özellikle perakendeciler arasında mevsimlik ürünler için sık görülen bir durumdur.
Depo kapasitesini hesaplama ve dağıtım merkezinizden en iyi şekilde yararlanma konusunda üçüncü taraf bir bakış açısı istiyorsanız bizimle iletişime geçin.